top of page

כל מה שרציתם לדעת על ויטמין C, ולא העזתם לשאול!

מאת: צח נחומי

נראה שזה לא נושא מי יודע מה סקסי. ויטמין C. אבל דווקא נושאים כאלו מגלמים בתוכם את המאבק בין שיטות רפואה שונות, בין רופאים שונים, ובעיקר, מתבלט בהם חוסר הידע של כולנו. אנחנו יודעים לזרוק מילים, כמו אנטיאוקסידנט ורעילות, אבל מה זה בעצם אומר?

אם הייתם אומרים לי שאני אדבר על ויטמינים הייתי אומר לכם שאתם חולמים, התחום היה רחוק מימני ונראה לי מיותר לעסוק בו, אבל אי אפשר לא להתייחס לטיפול כל כך נפוץ כמו ויטמינים, ויטמין C, בפרט, נמצא באחת מנקודות המחלוקת בין רופאים למטופלים- האם ניתן ליטול ויטמין C, או לא, במהלך טיפולים כימותרפיים? והאם הוא יעיל בכלל לטיפול במחלות? על כל זאת, ועוד, ברשומה הבאה.

מהו ויטמין? ויטמין הוא תרכובת אורגנית, החיונית לגוף ודרושה לו בכמויות מזעריות ושהגוף לא מסוגל לסנתז בעצמו. בקיצור, אנחנו צריכים לקבל את הוויטמינים בדרך כלשהי מבחוץ, בד"כ בתזונה. הוויטמינים קשורים להמון תהליכים של מטבוליזם, בניית רקמות ועוד ועוד. אפילו דברים שאנחנו לא חושבים עליהם, לדוגמה, ויטמין C קשור גם לבניית רקמות בחניכיים, איבר, שדרך אגב, במחלת הצפדינה המפורסמת, נפגע כתוצאה ממחסור שלו. מעט מאוד אנשים עם בעיות חניכיים יעשו את הקשר ויבדקו האם פשוט לא קיבלו מספיק ויטמין C בתזונה. זה לא עובר לנו במחשבה אבל זה בהחלט סביר.

מהם הרדיקלים החופשיים האלו? אני חושב שזה לא משנה כמה יסבירו, מה שאתה לא רואה אתה לא באמת מבין. אז בכל זאת האינטרנט מועיל ואפשר היום לראות סרטונים שמסבירים את תהליך החמצון שיוצרים רדיקלים חופשיים. הרעיון הוא שיש מולקולות עם אלקטרון לא מזווג שמסתובבות ומתחברות לתאים בריאים בתהליך שנקרה חמצון. זהו גלגל שככל שעובר הזמן עוד ועוד תאים נפגעים. תהליכים של זיהום אויר, סרטן, אוכל קלוקל ומחלות, מעלים את רמת הרדיקלים החופשיים בגוף ויוצרים פגיעה בתאים. אנחנו יכולים לראות את זה ממש על התאים שלנו- עור פגוע ומגרד, חניכיים מדממות, פצעים שאינם מגלידים וכו'. זה קורה ממש בחיי היום יום, לא צריך לראות את זה במיקרוסקופ רואים את זה על הגוף.

מהם אנטי אוקסידנטים ומה הם עושים? אנטי אוקסידנטים הם חומרים אורגניים כגון ויטמין C, ויטמין Q10, חומצות אמינו וכו', שיודעים להתחבר לרדיקל החופשי על ידי מעבר אלקטרון אך נשארים יציבים ולא הופכים להיות רדיקלים חופשיים. קשה לקלוט את זה כי אנחנו לא ליד מיקרוסקופ אבל מה שחשוב להבין שאנחנו צריכים אותם כדי לשמור על התאים שלנו ועל שלל התפקודים שלנו בגוף. כמה חבל שיש המון אנשים שאוכלים מזון מקולקל שאין בו ויטמינים ונוגדי חמצון. חשוב לזכור שיש הרבה מנגנונים של חמצון ולכן צריכה של ויטמין C בלבד לא תספק הגנה מלאה לתאים.

כמה ויטמין C צריך לצרוך ביום? פה כבר מתחילים להתווכח. יש כאלו שיגידו שוויטמין C צריך לצרוך כמה שיותר, ובכל מקרה הוא מסיס מים ומתפנה בקלות, המחמירים מהצד השני יגידו שגם 200 מ"ג ביום יספיקו.

נכנסתי למאמר שמסביר את הרציונל של כמות הצריכה של ויטמין C מבחינת רפואה מערבית [1] ויש בגישה הגיון. הם טוענים שכמות של בין 200 ל 1000 מ"ג ביום של ויטמין C הינה מספקת וניתן לצרוך אותם מירקות ופירות. אחת הבעיות היא שאפילו את הכמות הזו אנשים לא משיגים היום מתזונה, הפסקנו לאכול פירות וירקות. לא התעצלתי והלכתי לשקול פירות שיש לי בבית. בממוצע המשקל שלהם הוא  100 גר ליחידה, ירקות מגיעים אפילו לפחות מכך. כדי לקבל כמות מספקת אנחנו צריכים לאכול בין חצי ק"ג ל ק"ג של פירות וירקות ביום. תעשו את החישוב ותראו שרוב האנשים ממש לא אוכלים, עדות לכך היא מספר ענקי של אנשים עם חוסר וויטמין C [2].

מהצד השני טוענים מצדדי צריכת ויטמין C שחייבים ליטול עוד ויטמין C וכמו בשיטת "תגדיל לי את מנת ההמבורגר" התחילו להגדיל את מינוני הויטמין C שנמצאים בקפסולות. אם בעבר היית יכול בקלות למצוא קפסולות של 200 מ"ג, גודל הגיוני שתואם מנת פרי גדול, היום כבר מדובר בקפסולות בגודל 500 מ"ג ו 1000 מ"ג (1 גרם) . אחד הטיעונים, ההגיוניים, של מצדדי נטילת ויטמין C במינונים גבוהים הוא החשיפה הגדולה לרדיקלים חופשיים ממזון קלוקל, זיהום, קרינה ועוד בכמות גדולה הרבה יותר מבעבר.

נסכם את מנת הצריכה היומית? אם אתם אוכלים מספיק פירות וירקות, אין לכם צורך בנטילת ויטמין C. חשוב לכוון לכיוון ה 1000 מ"ג כי הזמנים השתנו ואנחנו זקוקים ליותר ויטמין C מבעבר אם אתה מרגישים שלא אכלתם מספיק ירקות ופירות, חזקו בקפסולה אחת של 500 מ"ג. אם אתם לא אוכלים ירקות ופירות, הכי טוב שתתחילו לאכול, עד אז טלו 2 קפסולות של 500 מ"ג ביום. אם יש לכם בעיות חניכיים, בעיות עור או תופעות של רעילות (פריחות ופצעים בעור או גרד הם דוגמה טובה לרעילות), שווה להתייעץ עם מטפל וכנראה שמינון יותר גבוה של וויטמין C יידרש לתקופה קצרה.

לא רק בתפוז, יש עוד המון פירות וירקות עם שפע ויטמין C

יש רופאים שמעניקים מינון גבוה של ויטמין C בצורה טיפולית, ממש כמו תרופה. אם אתם מלווים על ידי בעל מקצוע ומקבלים מינון גבוה יותר של ויטמין C או עירוי לווריד כמובן שזה בסדר ובאחריות המטפל או הרופא.

אני נטלתי במחלת החום האחרונה שלי ויטמין  Cבמינון גבוה. היה נחמד ומעניין. נטלתי כדור של 1000 מ"ג כל חצי שעה-שעה. הגעתי ביום אחד ל 15 גרם ואז התחילו לי יציאות שרמזו שאני צריך לפנות כבר עודף. מוזמנים לנסות.

כמה ויטמין C באמת נספג? בקפסולת ויטמין C רגיל יש ספיגה של 30 עד 50 %, בויטמין C ליפידי ניתן להגיע לספיגה של 80%.

היכן מאכסנים? ויטמין C נפגע בקלות מחום, אור ותנאי מזג אויר. שימו לב לא לרכוש ויטמין C שהגיע כמעט לסיום התוקף או שנחשף לחום. מי שיכול שיקנה אריזות שבהן כל קפסולה ארוזה בנפרד (אריזת בליסטר).

תופעות לוואי? לא הרבה. אנשים הסובלים מחומציות ובעיות בקיבה צריכים להיזהר (ויטמין C הינו חומצה אסקורבית), הם חייבים להשתמש באריזה שומנית. יציאות מרובות ושלשולים גם נפוצים במינונים גבוהים, אבל זהו פחות או יותר.

האם נוטלים ויטמין עם טיפולים כימותרפיים?  כן או לא? מדובר בפולמוס רפואי! רופאים בד"כ יטענו שאסור ליטול באופן מוחלט. הם מסתמכים על מחקרי מעבדה [3] שמראים שויטמין C מגן מפני הכימותרפיה גם על תאי הסרטן. זהו טיעון הגיוני שנתמך במחקר אבל יש הרבה בעייתיות במחקרים מהסוג הזה, גם בגלל שהם לא נעשו על בני אדם וגם בגלל בעיות אחרות שבגללן קשה להגיע למסקנות. דוגמה לבעיה במחקר יכולה להיות כזו: תאי סרטן של עכברים שקיבלו ויטמין C לא נפגעו מכימותרפיה, אבל לא בדקנו אם אותם עכברים חיים זמן רב יותר.

אבל רגע, כל הרופאים יעודדו אכילת ירקות ופירות שיש בהם ויטמין C , בגויאבה אחת יש יותר מ 200 מ"ג ויטמין C, ובשיזף שגדל ברמת הגולן יש 400 מ"ג(!) ב 100 גר', ממש כמו בקפסולות וויטמין C בדיוק.

במקרים מבלבלים שכאלו אני מציע תמיד לסמוך על הרציונל והאינטואיציה: אם יש לכם תיאבון ואתם אוכלים ירקות ופירות אתם יכולים לוותר לוותר, אם אתם לא מסוגלים לאכול תמכו בקפסולה אחת של 500 מ"ג או 2 של 200 מ"ג כדי לא לפגוע בתפקודי גוף בסיסיים. אפשר לדלג על נטילה ביום הטיפול ויום אחריו, כימותרפיות הינן תרופות המתפרקות מהר יחסית.

ומה המחקרים אומרים? האם ויטמין C יעיל לטיפול במחלות וסרטן? אני אפילו לא אתחיל עם זה, על כל מחקר שמראה יעילות יש מחקר שמראה אי יעילות. כולם מסכימים שחשוב לקבל ויטמין C אבל לא ברור כמה ולאיזו מחלה. יש מספיק מחקרים שמראים פעילות טובה על מגוון מחלות ומניעתן ואם היה פטנט על ויטמין C אני בטוח שהיו מפרסמים מחקרים מעולים אבל כרגע זה לא יקרה. זו גם אחת הבעיות של עירויי ויטמין C לווריד למטופלי סרטן, הכיוון  נראה מבטיח אבל אין חברות תרופות שיממנו מחקרים גדולים, והמדינה גם לא תממן, לצערנו, מחקר שכזה. למרות זאת, חשוב לומר שנראה שויטמין C חשוב למניעת מחלות, ומסתמן ככלי טיפולי נהדר במינונים גבוהים, ובוודאי כלי בטוח יותר מתרופות רבות אחרות.

נעשה סיכום קצר להכל? תשאפו להגיע ל 1000 מ"ג ויטמין C ביום, תזכרו שמדובר באכילת ירקות ופירות באופן יומי. אם לא מגיעים חזקו בקפסולה אחת ביום, זה יעשה רק טוב. אם אתם חולים או סובלים מבעיה כלשהי כדאי להתייעץ עם מטפל.

ובואו נוודא שאנחנו אוכלים מספיק ירקות ופירות (לפי הסדר הזה- הרבה ירקות ופרי אחד ביום), אם אתם סובלים, יכול מאוד להיות שפשוט חסר לכם ויטמין C.

אהבתם את הבלוג? נהדר, שתפו.






 

1.      מינונים מומלצים לוויטמין C , בצריכת מזון תקינה צריכה של 200 עד 1000 מ"ג ליום. ארגוני בריאות מסתמכים על מאמרים

מסוג זה: Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: Evidence for a recommended dietary allowance

2.      אפשר לקרוא פה גם על עירויי ויטמין C

3.      זהו מחקר על מתן ויטמין C לעכברים לפני טיפול כימותרפי. פורסם במגזין Res CANCER.: Vitamin C antagonizes the cytotoxic effects of antineoplastic drugs

 

 


Comments


bottom of page