מאת: צח נחומי
קפה. חצי עולם חושב שהוא מתנת האל לאנושות, חצי עולם חושב שהוא מזיק לנו ואסור לנו לצרוך
אותו לעולם. מה אני חושב? אני חושב שהוא צמח מרפא, צמח בעל השפעה, וכך צריך להתייחס
אליו. בעידן הזה, כשאנחנו מרוחקים מעולם הטבע והתחושות שלנו, כדאי לעצור רגע, להתבונן
ולבחון רגע את הצמח הזה בצורה המשלבת גם מסורת.
אבל רגע, לפני שאתם הולכים להכין כוס קפה, יש דבר אחד שהוא בטוח, כשאומרים קפה, הכוונה
לקפה אמיתי. לא נס קפה, לא קפה מגורען ולא כל מיני דמויי קפה. אלו מוצרים אולטרה מעובדים*
שגורמים לנו לנזק, אם שתיתם את זה עד עכשיו, אז אני מצטער אבל זה הזמן לזרוק אותם מהבית,
כן, גם אם רכשתם אותם הרגע, פשוט תזרקו אותם. קפה שחור, אספרסו במקינטה, פרנצ׳פרס,
מכונה יוקרתית, הכל בסדר העיקר לא זבל שפוגע לנו בגוף.
אז איך מתייחסים אל קפה כצמח מרפא? מתחילים בזה שצמח מרפא יכול להועיל ויכול להזיק. אין
ספק שאם הקפה לא היה משקה פופולרי, שגורם לאנשים להיות ערניים בעבודה, הוא כבר מזמן היה
אסור לשימוש במדינות רבות. הוא ממכר, הוא גורם לתופעות לוואי רבות- דפיקות לב, כאבי ראש,
הפרעות שינה, ועוד תופעות לא רצויות רבות, ונחזור על זה שוב- ממכר. לצד זאת יש לו יתרונות
רבים, הוא ממריץ, תומך בניקוז המעיים, משתן, עוזר בבעיות נשימה ועוד. כמו כל צמח מרפא, חשוב
מתי, כמה ואיך.
כשבוחנים צמח בעיניים של איש צמחים, ניגשים אליו בעזרת החושים שלנו ובוחנים את ההשפעות
שקורות לנו בגוף בעקבות הצריכה שלו. אנחנו לא מתייחסים רק לחומר פעיל בודד (במקרה זה,
הקפאין) חשוב לנו לטעום, להריח ולהרגיש את מכלול הצמח. הקפה הינו מר, אך גם מתוק וארומטי,
ולעיתים חמצמץ. האיכויות האלו יוצרות מערכת נפלאה והרמונית שמשפיעה על האדם בצורה
עמוקה.
הטעם המר הוא הטעם הדומיננטי ביותר בקפה, הוא גורם לניקוז החוצה ותנועה מטה, לכן, קפה כל
כך תומך ביציאות. קחו המלצה, תשתו את הקפה שלכם אחרי ארוחה ולא על הבוקר. ניקוז יתר תמיד
מזיק. ברפואה מסורתית אלו תנועות שמשויכות למעי הגס, לכבד ולשלפוחית השתן.
הטעם המר שייך ברפואה הסינית ללב, לא לשווא מחקרים מצביעים על שיפור במצבי דיכאון ודכדוך.
ועוד דבר יפה, מכירים את ההרגשה המייבשת בפה אחרי קפה? גם היא קשורה לטעם המר, זה
מתאים מאוד לאנשים מסוימים וגרוע מאוד לאחרים.
הטעם המתוק מחזק. אתם עייפים ושתיתם קפה? ברור שתהיו ערניים פתאום. אבל אל תשכחו שיש
לזה מחיר, החיזוק והמרצת היתר תגרום להתשה של הגוף בסופו של דבר. הטעם המתוק גם יחליש
בסופו של דבר את מערכת העיכול, אם קפה עזר לכם בעבר ביציאות ועכשיו כבר לא, כנראה שפשוט
שתיתם יותר מדי. ולסיום, הטעם המתוק גם מפחית תאבון וגורם לתחושת מלאות.

הטעם הארומטי פותח את הריאות ופלג הגוף העליון, מעורר ועוזר למצבי דיכאון וכבדות בראש. זה באמת נפלא, אבל גם ממכר, חשוב מאוד לא להגזים ולתמוך בגוף גם בשיטות טיפול נוספות. יש
אנשים שקפה פשוט מחזיק אותם בחיים במשך היום, 5 כוסות ועוד, והבעיה האמיתית היא שיש מחקרים שיתמכו בזה ויסבירו להם ששתייה של המון כוסות קפה פשוט נפלאה. היא לא.
הארומטיות של הקפה גם תומכת בחיזוק ואקט היבוש והיא נושא שרק עליו אפשר לכתוב ספרים שלמים, אבל יותר טוב מכל ספר,
שבו על ספה בבית והריחו כוס קפה טרי שהגע נטחן, זה כבר יעביר את המסר.
הטעם החמצמץ משויך לכבד וכיס המרה, ויוצר השלמה של התמונה הכללית של הצמח וביחוד את התנועה שקפה מייצר בגוף. לא בכל סוגי הקפה מרגשים את החמיצות, אבל באלו שכן, תרגישו תחושה של
כיווץ והם יפעילו היטב את הכבד וכיס המרה.
לפני שאעשה סיכום והמלצות, מזמין אתכם לצלול לנפשו של איש הצמחים. הכינו כוס קפה ושתו בהנאה וריכוז. חושו את הטעמים, חושו מה קורה לכם בגוף, ושימו לב האם הקפה תומך בכם עכשיו
או גורם לנזק. אין טוב ורע, יש מינון נכון והתאמה אישית. כן, יש אנשים שקפה מתאים להם, ויש אנשים שממש לא מתאים להם קפה, אפילו לא אחד.
נסכם בהמלצות לשתיית קפה נכונה ומאוזנת.
אף פעם לא לשתות קפה על הבוקר. אם לא מצליחים להמתין לאזור 11, חכו לפחות שעה
מהתעוררות.
קפה הינו צמח המפעיל את המעיים, אכלו משהו לפני הקפה.
שותים רק קפה אמיתי, לא נס קפה, לא קפה ללא קפאין ולא כל מיני דברים מוזרים.
קפה אחד ביום לחלוטין מספיק. שותים יותר מזה? כנראה שאתם ממריצים את עצמכם יותר
מדי. אפשר לקרוא לזה גם מכורים לקפה.
אם יש לכם כאבי ראש, דפיקות לב, תופעות חום, חוסר מנוחה או קשיי שינה כנראה שאתם
צורכים יותר מדי קפה או שהוא פשוט לא מתאים לכם (יש עוד תופעות המקושרות לקפה,
אלו נפוצות במיוחד).
אם אתם נוטלים תרופות בדקו אם ניתן ליטול אותן במקביל לקפה, תתפלאו כמה תרופות
אסורות בשילוב עם שתיית קפה וגורמות לנזקים ותופעות לא רצויות.
שנמשיך להנות מהמתנות שהעניקו לנו בעולם ונזכור תמיד- אין טוב או רע בצמחים, יש מתי, איפה,
איך וכמה.
*מזונות אולטרא מעובדים מסומנים ב UPF. אלו מזונות שאופן הייצור והעיבוד שלהם כולל חומרים משמרים,
חומרים הגורמים לצריכה מוגברת ועוד. מזונות אלו מקושרים למחלות, כולל סרטן, מחלות אוטואימיוניות ועוד.
מי שמעוניין לקרוא והלעמיק יותר בקפה, מוזמן להתחיל במונוגרפים האלו:
Coffee A monograph of the Economic Species of the Genus Cffea L. / Ralph Holt
Cheney
Coffee In China / Subhuti Dharmananda
Egyptian Herbal Monograph /Egyptian Drug Authority
Comentários