top of page

האם סטרס גורם לסרטן?

מאת: צח נחומי

לא יכולתי לבחור כותרת יותר מלחיצה מזו. השאלה הזו פותחת חלון לאחת השאלות הגדולות שנשאלו אי פעם, מהו הקשר בין המחשבה שלנו לבין הגוף? נקרא לה בשפתו של ישעיהו ליבוביץ'- הבעיה הפסיכו פיזית. השאלה הזו לא רק מעניינת אלה מהווה סוג של בעיה נוספת, מה אפשר לעשות עם זה בכלל? כלומר, מה יעשה אדם שנמצא בסטרס, או אדם הסובל מהפרעה, עם המידע שזה מעלה את הסיכוי שלו לחלות בסרטן? הרי זוהי האישיות שלו, הוא לא יכול להחליף אותה!

נתחיל בפשוט, יש מחקרים המצביעים על קשר בין אישיות והתפתחות של סרטן. בסקירה מאוד מעניינת [1] הבחינו בקשר בין טראומות, הפרעות דחק פוסט טראומטיות ומצבי סטרס להתפתחות סרטן ריאה ושד. המסקנות של החוקרים הינן שזהו גורם מחלה משמעותי שיש להתייחס אליו. יש גם מחקרים רבים המצביעים על קשר בין סטרס להתפתחות גרורות ואת המנגנונים המעורבים בכך [2]. אבל אם להישאר פשוטים, הרי ברור לכולנו שיש קשר בין המצב הנפשי שלנו לבין הגוף. אנשים שנכנסים לקליניקה מייד מספרים שעברה עליהם תקופה לא פשוטה והם חלו, שהמתח גמר אותם ועוד ועוד סיפורים, כולם, מצביעים על הקשר בין המחשבות והתודעה שלנו לבין מחלות. מהו בדיוק הקשר? איך זה קורה ומה אפשר לעשות בנידון, אלו השאלות הקשות.


במחקרים שרוצים להצביע על קשר בין מצב נפשי לסרטן, ואין ספק שאין רצון רב לממן מחקרים כאלו ע"י חברות תרופות, יש קשיים ובעיות רבות. ניקח כדוגמה את המחקר המצביע על קשר בין עבודה מלחיצה לבין התפתחות של סרטן פרוסטטה [3]. להבדיל ממחקרים הנוגעים בחומרים פעילים, אין לנו דרך אמיתית למדוד סטרס, רגשות או מחשבות, נכון, יש שאלונים ועוד מדדים אבל זה לא ממש זה. ואיך בדיוק נדע מה גרם לסטרס? האם זוהי אישיות של אנשים מצליחנים והישגיים או אנשים שנכלאו בעבודה שאינה מספקת אותם לאורך שנים? לאחר שקראתי את המחקר (מודה, לא לעומק) אני בכלל לא בטוח שמדובר בסטרס ואני חושב שהם היו צריכים לבדוק גם את זמן הישיבה של הנחקרים, אולי הוא הגורם לבעיה! העניין הוא שבגלל הבעייתיות במחקרים האלו, וכמובן, בגלל שאין תרופה שניתן למכור ולהרוויח כסף בסוף, הרפואה של היום נוטה להזניח לחלוטין את מצבו הנפשי של המטופל. זו כמו שאלת ביצה ותרנגולת, לכולם ברור הקשר אך לא ברור מה מתחיל את מה, המחקרים מתקשים להוות תוקף מקצועי אז פשוט מזניחים.

אם מדברים על ביצה ותרנגולת, אז גם הפרעות דחק פוסט טראומטיות [4] מקושרות לסרטן, ואנשים בסטרס, או הסובלים מנוירוטיות, מתקשים להתאושש מסדרות הטיפולים שלהם, שוב, אם הם או בני משפחתם לא יחפשו מענה למצבם הם יוזנחו במערכת רפואית הממוקדת בהרג תאים.

לאורך ההיסטוריה היו רפואות ורופאים שדייקו את הקשר בין מצב תודעתי לבין מצבנו הפיזי, ואפילו תיארו את הקשר הזה במחלת הסרטן באופן ספציפי [5]. גלן המפורסם, טוען כי מדובר במחלה הנובעת ממלנכוליה. ברפואה הסינית מתוארת התפתחות גידולים, כתוצאה מהפרעה רגשית, כבר בספר "הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" (נכתב בערך לפני 2200 שנה) ומתואר גם מה ניתן לעשות ובאיזה שלב. 5 החוקים הביולוגיים של ד"ר האמר, שהיום נקראים הרפואה הגרמנית החדשה, מתארים את ההיגיון הרפואי בין טראומות רגשיות וסרטן. בכל המקרים יש למטופל ולרופא הרבה מה לעשות בכדי להשפיע לטובה על המצב הנפשי והתודעתי.

מנסיון ותיעוד של 15 שנה, אני אוסיף, שאין לראות בסרטן מחלה אחת וחשוב מאוד באיזה שלב של המחלה המטופל פוגש אותה. רבים מהמטופלים, בעיקר אלו שאובחנו ללא סימפטומים, מדווחים שזוהי התקופה הטובה ביותר שהייתה להם בחייהם, מטופלים אחרים שעברו שינוי גדול בחייהם כגון גרושין, או שאיבדו מישהו הקרוב להם, מאובחנים פעמים רבות בסרטן מהיר ועוצמתי, בכל אחד מהמקרים יש צורך להתבונן ולטפל בדרך אחרת.

נסכם? סטרס ומצב נפשי גורמים להתפתחות מהירה של גרורות והמחקרים מעידים כי הם גם אחד מגורמי המחלה. הקשר בין הרבדים הפיזיים ואלו שאינם פיזיים הינו חלק שאסור להתעלם ממנו בתהליך הריפוי. למרות שאיננו יכולים לשנות את המהות שלנו, אנו כן יכולים להעניק תשומת לב לטראומות שעברנו ולמתח התמידי בחיינו, אם בתרגול יומי או בכל דרך המתאימה לנו, זוהי התחלה נהדרת אשר גם האדם החולה ביותר יכול לבצע.



1. Influence of Psychological Factors in Breast and Lung Cancer Risk – A Systematic Review/Maria Angelina Pereira1, António Araújo , Mário Simões, Catarina Costa

2. Impact of stress on cancer metastasis/ Myrthala Moreno-Smith, Susan K Lutgendorf, Anil K Sood

3. Perceived Workplace Stress Is Associated with an Increased Risk of Prostate Cancer before Age 65/ Audrey Blanc-Lapierre , Marie-Claude Rousseau , Marie-Élise Parent

4. Predictors of emotional distress a year or more after diagnosis of cancer: A systematic review of the literature/ Sharon A. Cook, Peter Salmon, Gemma Hayes

5. Emotional factor in the etiology and pathogeny of cancer/ José R Ponce, Joel Martínez

1 Comment


מאמר מאד מעניין, תודה!

Like
bottom of page